ז' באב תשפ"א, 16 ביולי 2021

שלום לכולם

עם הקמת הממשלה החדשה, אנו ברצף פגישות אינטנסיביות עם השרים, המנכ"לים ואנשי המקצוע במשרדי הממשלה להצגת וקידום הסוגיות של אשכול. אנו זוכים לדלת פתוחה ולשיתוף פעולה ענייני ומקצועי. אני מתרשם מרצון אמיתי לסייע ולקדם את הנושאים החשובים והרלוונטיים לנו.

משרד האוצר

בפגישה השבוע עם מנכ"ל משרד האוצר, רם בלניקוב, העליתי את נושא כביש 232. קיבלנו רוח גבית משמעותית והמנכ"ל הבהיר, באופן חד וברור, כי הם תומכים בהרחבת הכביש עד צומת סעד, מסיבות בטיחותיות, כלכליות וביטחוניות. מצב הדברים כרגע לגבי הכביש הוא שיש תכנון מפורט להרחבתו מצומת ניר יצחק עד לצומת מגן. בתקופה הקרובה צפויות להתחיל עבודות הכנת שטח לקראת הרחבה בפועל של המקטע השני (מניר יצחק למבטחים) כולל הזזת עצים וקווי חשמל. כל המאמצים מתמקדים באישור התקציב הממשלתי להמשך ההרחבה, עד סעד.

עוד העליתי בפגישה באוצר את נושא החקלאות – מחירי המים והשתתפות המדינה בהשקעה בקו השפדן. גם פה קיבלנו אוזן קשבת אך אין עדיין סיכומים ותתקיימנה פגישות המשך בנושא.

פערי תקשורת סלולארית

בעקבות ריבוי תלונות על איכות קליטת תקשורת סלולארית באזור החלוציות, הגיעו אלינו השבוע לבקשתנו נציגי משרד התקשורת מתחום הפיקוח הטכנולוגי, לפגישה וסיור בשטח. בסיור השתתפו גם נציגי ספקיות רשתות הסלולאר הגדולות ("פלאפון" "פרטנר" ו"סלקום") יחד עם נציגי המועצה והישובים.

בסיור בשטח עלה שמרבית בעיות התקשורת באזור החלוציות נובעות משימוש בטלפונים ישנים מאוד ושהאנטנות באזור הינן מיושנות ורגישות יותר לפעילות צבא מצרים. בעיית התקשורת באזור פוגעת באיכות חיי התושבים, ברציפות התפקודית בעבודה ובעיקר מהווה סכנה ממשית באירועי חירום. בעקבות כך פעלתי כדי לקדם ולעגן בהחלטת הממשלה המיוחדת לעוטף עזה את נושא הכיסוי הסלולארי והאינטרנט המלא באזורנו. משרד התקשורת מחויב לספק כיסוי סיב אופטי מקיף ובעקבות הסיור פועל להקמת אנטנה שתיתן את המענה.

חשוב לדעת שאם נתקלתם בבעיית תקשורת, יש לדווח לחברת הסלולר ואם התלונה לא טופלה יש לפנות אל "פניות הציבור במשרד התקשורת".

ועדת חוץ וביטחון

 יו״ר ועדת חוץ וביטחון הנכנס, ח"כ רם בן ברק, הגיע לביקור באשכול יחד עם נציגת העוטף בכנסת, ח״כ נירה שפק (יש עתיד). לצערי לא יכולתי להשתתף במפגש החשוב וייצגו אותנו בכבוד רב: דודי אלון סגן ראש המועצה, דקלה קצוני מנהלת האגף האסטרטגי, אילן איזיקסון קב"ט המועצה, משה מורג ראש מטה החירום של המועצה ותמי בר מאיר, חברת מליאה נציגת צאלים.

נערכנו ביסודיות לביקור החשוב ואנשינו היקרים הציגו בו את הסוגיות הבוערות לנו סביב המצב הבטחוני – נושא הממ"דים בישובים מחוץ ל-7 ק"מ, הרחבת כביש 232, תוכנית פינוי מסודרת בחירום וסוגיות מול מס רכוש. בתום הפגישה במועצה, נסע רם עם הצוות למושב אוהד שספג פגיעה ישירה וקטלנית במגורי התאילנדים. אני מעריך את הגעתו של רם עד אלינו גם בימי שגרה, ברוח גבית נמרצת של נירה ותמי, כדי לראות ולהבין מקרוב את אשכול ואת צרכינו הייחודיים. צרכים שאינם בגדר מותרות אלא צרכים מצילי חיים ונפש.

יו"ר ועדת חוץ וביטחון במרכז ההפעלה במועצה

תוכנית פינוי בחירום ("מרחק בטוח" ו"רענון אוכלוסייה")

כחלק מלקחי תוכנית הפינוי במבצע "שומר החומות", השתתפתי אתמול בכנס עם ראשי רשויות העוטף יחד עם ראש רח"ל, יורם לרדו, נציגי פיקוד דרום, פיקוד העורף ומשרד הפנים, השותפים לבניית התוכנית. המטרה שלנו לבנות תוכנית טובה, יעילה ומסודרת יותר מהקיימת להפגות קהילתיות מרוכזות בשעת חירום של הישובים סמוכי הגדר, לצד מענה הפגתי לאוכלוסייה ביישובים המרוחקים יותר, לפי הצורך. 

הסברתי שהתוכנית הקיימת לא עונה על הצרכים וחזרתי על מה שהייתי סבור לאורך כל הדרך - כדי שהתוכנית תצליח, על המועצות להיות אחראיות על בנייתה, הפעלתה ועל הוצאתה לפועל, כולל קבלת ההחלטה על עיתוי הפינוי, במימון המדינה. בעקבות הדברים שעלו בכנס, ייעשו הבדיקות הנדרשות והתוכנית תגובש יחד איתנו. תוכנית פינוי וריענון בחירום הן משאב הכרחי ובונה חוסן לקהילתנו. כוחה של המדינה היא ביכולת להוציא ולהרחיק את התושבים כקהילות מאזור סכנה בחירום. ובתקווה אמיתית שלא נזדקק לכך

כנס ראשי העוטף עם רח"ל (רשות החירום הלאומית) בנושא הפינוי

תוכנית "יתד" באשכול

שמחנו לארח במועצה את השותפים שלנו במשרדי הממשלה להפעלת התוכנית הלאומית לאוכלוסיית הצעירים (״תוכנית יתד״). מדובר בתוכנית לצעירים בגילאי 18-25 המציעה ליווי אישי וייעוץ בקבלת החלטות במכלול היבטי החיים עימם מתמודדים הצעירים - לפני השירות הצבאי והלאומי, במהלכם ובצעדים הראשונים באזרחות לעבר תעסוקה, לימודים, דיור ועצמאות.

במפגש במועצה הוצגו האתגרים היחודיים עימם מתמודדים צעירים במועצה ביחס לבני גילם במגוון היבטים ושיתוף הפעולה המוצלח עם צה"ל ולשכת הגיוס שמסייע להתאים את השירות עבור צרכיהם. אחד ההישגים הבולטים של התוכנית באשכול, הוא המספר ההולך וגדל של מלשב"ים חיילות וחיילים, לפעמים גם כאלה החווים מצוקה או נעדרים מהשירות הצבאי, שההמלצה או ההתערבות מול גורמים במערכת הצהלית, הצליחה להביא לשינוי ושיפור משמעותי בשירותם.

התוכנית מופעלת במועצה על ידי עו"ס אלישע קאופמן, במסגרת האגף לשירותים חברתיים כבר 3 שנים. זו הזדמנות להודות לאלישע ולכ הצוותה יקר על הליווי האישי והמסור לאוכלוסיית הצעירים במועצה שזקוקה לכך.

ועדת היגוי תוכנית "יתד"

מדעניות העתיד

בגאווה רבה הענקנו השנה, לראשונה, את "אות אשכול למדע וטכנולוגיה" ל-17 תלמידות כיתה ו' במועצה, בוגרות המחזור הראשון של תוכנית sis - Science sisters להעצמת בנות בתחום הטכנולוגיה והמדעים. 17 התלמידות שהתקבלו לתוכנית, השתתפו במסע מרתק במהלכו נפגשו עם נשים מובילות ומעוררות השראה בתחום המדע והטכנולוגיה בארץ ובעולם וזכו לליוויי צמוד שלהן, כולל סיורים במתקני מדע בארץ.

התוכנית במימון המועצה ובעלות סמלית להורים מובלת על ידי מידן פלג, מנהלת מרכז המדעים במרכז הקהילתי ומטרתה לפתוח צוהר לבנות המועצה כבר בגיל צעיר לתחומי הטכנולוגיה והמדעים. לייצר בהן עניין, סקרנות ושאפתנות ולעבות את שורת הנשים בכלל ומאשכול בפרט שעוסקות במדע בעתיד. בהצלחה ענקית לנערות, שעם סיום השנה וקבלת האות, הן נכנסו למועדון  Big SiS ותמשכנה לקבל ליווי. אנו גאים בהן מאוד וכבר נערכים לפתיחת מחזור שני, שנה הבאה.

 

שבת שלום ובשורות טובות

גדי ירקוני

gadi@erc.org.il